Muszę się pochwalić wyróżnieniem mojego bloga jakie dostałam od Agnieszki Czerkas. Wyróżnienie dostałam za pomysłowość i kreatywność:)) Dziękuję Ci Aguś niezmiernie jest mi bardzo miło...:)
Zgodnie z zasadami teraz ja mam wyróżnić 5 blogów mających poniżej 200 obserwatorów.
Moje wyróżnienie trafia do:
1. Pracowitego Słoneczka - za piękne maskotki, które szyje dla swoich dzieciaczków:)
2. Zamornik - za pomysłowość, za poczucie humoru, za 1000 pomysłów na minutę:)
3. Marioli - za cudowne anioły z masy solnej które tworzy!:)
4. Maciejki - za piękne przedmioty które tworzy do własnego domu:)
5. Marty - za pracowitość i za piękną kuchnię którą stworzyła:))
A teraz kolej na zabawę świąteczną do której zostałam zaproszona przez Joasię :)
Należy
napisać, bez jakich potraw nie wyobrażacie sobie śniadania lub obiadu
w okresie Świąt Wielkiej Nocy, jeśli to specjał domu, można, a nawet
trzeba pochwalić się przepisem :)) Takie wyzwanie należy też
przekazać pięciu kolejnym, zaprzyjaźnionym blogom."
U mnie jest bardzo tradycyjnie: są babki, jest mazurek oczywiście dużo jajek w różnej postaci, żurek z białą kiełbaską, pasztety ale przede wszystkim jest Trzęsionka - Święconka!! Jestem bardzo ciekawa czy u Was też jest ta potrawa robiona??? Moja mama robi ją na każde Święta Wielkanocne.
Przywykliśmy święconką nazywać to wszystko, co znajduje się w
wielkanocnym koszyczku, ale to także… zupa - do dzisiaj tradycyjnie
podawana w wielkanocną niedzielę, przygotowywana w
oparciu o koszyczkowe wiktuały.
Bywa też nazywana chrzonem, chrzanówką, chrzoniącą, sodrą, sołdrą, krzonowiną, święceliną, a także żurem chrzanowym lub trzęsionką. Jest popularna w kuchni małopolskiej, ale prawdziwe bogactwo jej odmian znajdujemy w kuchniach góralskich.
Bywa też nazywana chrzonem, chrzanówką, chrzoniącą, sodrą, sołdrą, krzonowiną, święceliną, a także żurem chrzanowym lub trzęsionką. Jest popularna w kuchni małopolskiej, ale prawdziwe bogactwo jej odmian znajdujemy w kuchniach góralskich.
Nie będę wyznaczać kolejnych osób bo już niektórzy zapomnieli o Świętach, ale jeśli ktoś ma ochotę skorzystać to niech się czuje zaproszony:)
Pozdrawiam
Serdeczne gratulacje, Grodziu:))) a na temat potraw wolę się nie wypowiadać, hi,hi
OdpowiedzUsuńGratuluję wyróżnienia!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że przyjęłaś zaproszenie do zabawy. Ta trzęsionka, to chyba to co tutaj robią tylko jako chrzon ( wiem tylko tyle, że dają śliwki suszone, chrzan i nie wiem co jeszcze... ma to postać płynu) Ja nie pisałam o tym, bo tego nie robię. U Ciebie są potrawy podobne jak w domu rodzinnym mojego męża. Ściskam mocno :)))
Gratuluję wyróżnienia;))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwow znaczy ja mam to umieścić na swoim blogu???? Się robi Guru. Pomyślę tylko komu to przesłać, coby się nie dublować w zaproszeniach:)do zobaczonka w sobotę/ oj tam od razu 1000:)/
OdpowiedzUsuńja się w takim razie zapraszam do Ciebie na Wielkanoc na przyszły rok bo trzęsionki nigdy nie jadłam:(
OdpowiedzUsuńGratuluję wyróżnienia!
OdpowiedzUsuńgratuluje i bardzo dziekuje;-)))))sobota aktualna , mam nadzieje ,ze nic nie stanie na przeszkodzie....bo ostatnio mam jakos pod górkę;-( POZDRAWIAM SERDECZNIE.
OdpowiedzUsuńGRATULUJĘ wyróżnienia!!!:)
OdpowiedzUsuńI bardzo dziękuję za wyróżnienie mojego bloga:)
Pozdrawiam ciepło:)
Pewnie jakbym miała mniej niż 200 obserwatorów to byś mnie też wyróżniła.. ale sie niestety nie załapałam, bo mam 240 ;)
OdpowiedzUsuńbardzo Ci dziękuję wyróżnienia ale pracowitość to małża była... moje dopingowanie nie mylić z wierceniem dziury w brzuchu haha... ;)
OdpowiedzUsuńi Tobie gratuluję wyróżnienia :)
:* zostawiam i ciepłe pozdrowienia :)