Kuźnia zdrowia - smak miłości
Witajcie....
Dzięki książkom Agnieszki Maciąg poczułam smak miłości...
odkryłam swoją kolejną miłość i pasję do gotowania i pieczenia...
piekłam już jako nastolatka i bardzo to lubiłam...natomiast nie przepadałam za gotowaniem...robiłam to z obowiązku bo przecież trzeba coś jeść...
moimi kulinarnymi odkryciami i smakami postanowiłam się z Wami dzielić na blogu...
Dziś mam dla Was pyszny Chlebek bananowy z siemieniem lnianym z dodatkiem pysznego Masła orzechowego własnej produkcji...jak dla mnie połączenie idealne...
Przepis na Chleb bananowy z siemieniem lnianym pochodzi z książki Smak miłości...
Bajecznie prosty w przygotowaniu ale również bardzo zdrowy...Sama autorka pisze, że to bardziej ciasto niż chleb...:)
Potrzebne składniki:
3/4 szklanki mielonego lnu ( można kupić cały i zmielić do konsystencji mąki)
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego
2 duże dojrzałe banany
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
W mikserze na wolnych obrotach utrzyj jajka z olejem.
Dodaj rozgniecione banany oraz wszystkie suche składniki. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta. Przełóż do foremki ( u mnie kek sówka o wymiarach 30 - 11 cm) wyrównaj wierzch ciasta, posyp cukrem trzcinowym i płatkami owsianymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 - 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciastko jest w środku suche.
Przepis można również wykonać za pomocą Thermomixu - ja wrzucam po prostu wszystkie składniki i nastawiam Interwał na 2 minuty i gotowe :)
Smacznego
Masło orzechowe
Do zrobienia domowego masła orzechowego potrzebny jest nam tylko jeden składnik - orzeszki ziemne. Nie dodajemy, żadnego oleju ponieważ orzeszki są wystarczająco oleiste. Masło orzechowe można zrobić z orzechów ziemnych w łupinach ( po ściągnięciu łupinki i brązowej skórki - ja właśnie z takich robiłam swoje masło) lub już z gotowych kupionych orzeszków np. z puszki. Jeśli mamy nieprażone orzechy należy je wcześniej wrzucić na suchą patelnie i podprażyć tak żeby nabrały złotego koloru i przyjemnie orzechowo pachniały. Uprażone orzechy należy po prostu zmielić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i wytworzenia z orzechów olejku. Jeśli mamy orzeszki nie solone to należy do masła dodać szczyptę soli. Ja używam do tego celu Thermomixa.
S M A C Z N E G O
❤ ❤ ❤
Wygląda i brzmi całkiem smakowicie. Domowe wypieki są najlepsze. A jak dom pachnie podczas pieczenia. Takie zapachy tworzą niepowtarzalny klimat.
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100 %:) Pozdrawiam
UsuńMusZę sprawić sobie tę ksiązkę. Dużo o niej słyszałam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńspraw sobie Krysiu koniecznie! Polecam bardzo
Usuń